Loading...

Zašto je važno?

Odabir vrste stakla ne utiče samo na estetski izgled PVC prozora nego i uveliko utiče na njegove tehničke karakteristike u pogledu toplotne i zvučne izolacije, pošto najveću površinu pvc prozora zauzima upravo staklo. Danas se prilikom proizvodnje PVC stolarije koristi IZO staklo. IZO staklo je tijelo sastavljeno od dvije ili više staklenih ploha, koje su međusobno odijeljene sa jednim ili više hermetički zatvorenim međuprostorom.

Stakla

IZO staklo

Međuprostor između staklenih ploha može biti ispunjen vazduhom ili nekim od inertnih plinova. U PVC stolariji se najčešće koristi staklo ukupne debljine 24mm Ug=1,1 W/m2K 4 – 16 – 4LOW-E gdje brojevi predstavljalju: debljina prve ploče stakla [mm] – debljina međuprostora ispunjena zrakom ili inertnim plinom [mm] – debljina druge ploče stakla [mm].

IZO troslojno staklo

Porastom svijesti o energetskoj održivosti danas se sve više koriste troslojna stakla niske toplinske provodljivosti s Ug=0,6 W/m2K.

Osnovna karakteristika

Glavno svojstvo IZO stakla je da svojom konstrukcijom smanjuje toplinske gubitke.

Naučimo više

Kako uštedjeti toplinsku energiju?

U našem podneblju najviše energije se troši u zimskom periodu za zagrijavanje. Kroz prozore se transmisijski ili ventilaciono ostvaruje 50% ukupnih gubitaka topline zgrade. Znači što su više prozori toplinski neefikasni, to se više energije ( i novca ) troši na održavanje željene temperature u prostoru. Ako pogledate neki prozor, zajedno sa profilom okvira, krila i staklom. vidjet ćete da najveću površinu zauzima staklo odnosno najveći toplinski gubici se događaju upravo kroz samo staklo.

LOW-E? Što je LOW-E premaz?

Kako bi se smanjili toplinski gubici kroz staklo razvijeno je LOW-E staklo odnosno staklo niske emisije. LOW-E staklo je staklo na koje je u toku proizvodnje nanešen tanki sloj metalnog oksida. Taj metalni oksid djeluje s vanjske strane kao filter koji onemogućuje propuštanje štetnih UV zraka u prostoriju, dok sa unutrašnje strane djeluje kao reflektor koji reflektira infracrveno ( toplinsko ) zračenje natrag u prostoriju. Time se smanjuju gubici topline kroz staklo za 70% u odnosu na klasično jednostruko staklo.

Ug faktor?

Toplinske karakteristike svakog IZO stakla bilo dvoslojnog ili troslojnog su određene Ug faktorom koji nam numerički daje sliku o tome koliko je neko staklo toplinski efikasno odnosno koliko se gubi energije ( topline ) kroz njegovu površinu. Svaka vrsta stakla je definirano faktorom prolaza topline Ug [ W/m2K ], koji nam prikazuje količinu toplinske energije u Watima [W] koja se prenosi kroz 1m2 staklene površine za 1°K ( stupanj Kelvina ) razlike u temperaturi između dva prostora. Što je faktor prolaza topline niži to je bolja toplinska izolacija, odnosno manji toplinski gubici IZO stakla a samim time i prozora.

Staklo

Ideja / Razvoj

Staklo

Ideja / Razvoj

Staklo

Ideja / Razvoj